Vad är talat utrymningslarm?
Ett högtalarsystem med inbyggt förinspelat meddelande. Vi vet att alla människor vill ha bekräftelse och det gäller i synnerhet vid larm av olika slag. Hur många gånger har vi inte irriterat oss på siréner och tutor av olika slag som står och tjuter? Billarm som blinkar, tutar och stör. Bryr de flesta sig om dessa larm? Tveksamt. Vi människor vill veta vad som hänt innan vi vidtar någon åtgärd. Vi vill ha bekräftat att något hänt. Att det verkligen brinner. Att båten håller på att sjunka. Att det uppstått en gasläcka. Att vi är i omedelbar fara. Att vi ska utrymma lokalen.
Tester har gjorts i köpcentrum där man utlöste larm med siréner. Endast ett fåtal människor gick mot nödutgångarna eller utrymde på annat sätt. Man hörde sirénerna men var inte säker på varför de tjöt eller vad man skulle göra. Man fick inget besked, ingen bekräftelse, om vad som hänt.
Samma test utfördes med talat utrymningslarm där en varningssignal följdes av ett talat meddelande; ”Brand har utbrutit i lokalerna. Var vänlig lämna omedelbart byggnaden via nödutgångarna” Meddelandet repeterades hela tiden till dess att faran var över. Mer eller mindre samtliga människor utrymde denna gång byggnaden. Man hörde signalen och meddelandet. Man fick veta vad som hänt. Man fick bekräftelse och utrymde på ett korrekt sätt.
Främst då man vill meddela människor att utrymma lokalen de vistas i. Kan även förmedla andra meddelanden. Att tala om för människor att de är i fara och omedelbart ska utrymma lokalerna är naturligtvis det absolut viktigaste meddelandet i ett talat utrymningslarm. Andra exempel på meddelanden man vill få ut till allmänheten kan vara information av olika slag;
Man kan ha många fasta meddelanden inlagda och i vissa system hanteras tusentals meddelanden.
Med hjälp av utropsmikrofoner kan man göra manuella utrop i anläggningen exempelvis unika kundmeddelanden, efterlysningar, personalmeddelanden mm. Här finns inga begränsningar.
Tal i all ära men nog blir allt lite roligare med musik? Då man investerar i talat utrymningslarm så är det lätt att man bara ser kostnader istället för möjligheter. Man investerar i brandlarm, sprinkler, brandsläckare, nödutrymningsdörrar etc. Sen ska man köpa en ljudanläggning också…
Vi kan idag bygga mycket komplexa systemlösningar där vi mixar talat utrymningslarm med ett komplett ljudsystem. Att inte nyttja utrymningslarmet till annat än just utrymning är verkligen resursslöseri anser vi. Ett exempel;
Ett talat utrymningslarm ska installeras i en multihall där man har aktiviteter som simhall, gym, innebandy/gymnasiksal, spinning, cafeteria och mindre lokaler man hyr ut till olika föreningar. Alla dessa lokaler/aktiviteter ska spela musik i någon form. Olika musik. Samtidigt. Med olika volym. I lokalen för aerobics vill gruppledaren spela sin egen musik hon har med på sin Mp3-spelare eller mobiltelefon.
Använd det talande utrymningslarmet säger vi! Exemplet ovan löser vi genom att välja rätt högtalare för simhallen, kraftigare i gympasalen (som dessutom kan delas i två salar), spinningen får bra tryck medans cafeterians högtalare fälls in i taket och knapps syns alls. Ljudet däremot är behagligt och endast bakgrundsmusik spelas. I aerobicslokalen dundrar det hårdrock ur högtalarna som kommer från den Mp3-spelare som gruppledaren kopplat in i uttaget som finns för detta.
Skulle något inträffa som innebär att man måste utrymma lokalerna så bryts allt annat ljud och det talande meddelandet tar över. Vill man göra utrop i anläggningen så kan man välja att ropa i hela eller i delar av anläggningen.
Detta är bara ETT exempel på en lösning där man nyttjar det talande utrymningslarmet. Bara fantasin sätter gränser får hur vi kan bygga systemen. Vi levererar system till allt ifrån enkla barnstugor till den mest avancerade industrin. Se våra referenser här!
Det beror givetvis på hur komplex anläggningen ska vara, men enkelt beskrivet så kan man säga att systemet består av en centralutrustning med förstärkare, kabelnät och givetvis högtalare. Anläggningen ska ha reservkraft i form av reservförstärkare och spänningsbackup. Högtalarslingorna övervakas och man brukar lägga dessa ”om lott” så man inte tappar alla högtalare om någon slinga slutar fungera. Man kan sedan blanda in fler produkter i systemet såsom externa ljudkällor, mixers, mikrofoner mm.
På Standard Audio Systems bygger vi nästan alltid upp hela centralutrustningen i vår verkstad innan vi levererar den. All programmering och test av utrustningen görs av våra utbildade systemtekniker som även upprättar CAD-ritningar med ställförteckningar och plintkort tillsammans med testprotokoll, dokumentation och produktblad. När installatören sedan installerat alla högtalare och eventuell kringutrustning kommer vi ut och hjälper till med driftsättning och inmätning av systemet. Vill kunden utbilda sig djupare i anläggningen så håller vi regelbundet kurser i våra fräscha lokaler i Arlandastad där vi även har en 400m2 stor utställning av system och produkter.
Absolut! I de flesta fall finns någon form av kravspecifikation där man ställer krav på inte bara centralutrustning utan även högtalarna och annan utrustning. Högtalarkabeln ska även den vara av rätt sort. Anläggningen ska vara övervakad så man snabbt upptäcker fel och anläggningen får inte bli strömlös vid strömavbrott. Det finns regelverk som reglerar detta så var noga med att du väljer godkända produkter som är testade. Vi på Standard Audio Systems arbetar med högkvalitativa och godkända system och är representant för Bosch talat utrymningslarm i Sverige.
Givetvis tecknar vi ett serviceavtal med slutanvändaren då det är viktigt att vårda sin investering. Att det även rör sig om en säkerhetsanläggning gör ju saken än viktigare.
Vi arbetar över hela landet och har alltid representanter på resande fot. Vi kommer gärna och besöker Er och berättar mer om oss på Standard Audio Systems och vad vi jobbar med. Har Ni möjlighet att besöka oss så går givetvis det bra och om Ni vill ta med Er kund så är det ännu bättre! Vi finns ett stenkast från Arlanda flygplats om ni kommer långväga ifrån. Självklart hämtar vi upp Er och tar Er till våra lokaler i Arlandastad. Där har vi möjligheten att i lugn och ro sitta ner i ett konferensrum och prata mer om gemensamma projekt, titta (och lyssna) på en mängd högtalare i vår utställning, kika in i vår verkstad och hälsa på i lagret.
Du kan alltid ringa vår växel på 08-590 00 500 och knappa dig fram. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Vill du hellre ringa direkt till någon av oss som jobbar med talat utrymningslarm så når du oss på dessa nummer:
Mikael Karlsson, 08-590 00 510
Stefan Tonström, 08-590 00 504
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Om du har en konkret förfrågan du vill ha pris på så E-postar du den på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi är stolta att presentera att vår medarbetare